Anders Östlund är vd och koncernchef på Öresundskraft, energibolaget i nordvästra Skåne som har tagit en tätposition i den gröna omställningen i energibranschen. 

– Vi väljer att investera kraftfullt i det nödvändiga utvecklingsarbetet trots tuffa ekonomiska tider, helt enkelt eftersom omställningen av energisystemen är avgörande för att vi ska klara både elförsörjningen och klimatomställningen, säger Anders Östlund.

”Vi ska gå i täten i den gröna omställningen och göra det lätt för andra att göra rätt.”

Anders Östlund, vd och koncernchef på Öresundskraft. 

I praktiken innebär det att Öresundskraft fokuserar på smarta och innovativa lösningar för att få elen att räcka till alla, på att skapa laddinfrastruktur för både person- och lastbilar samt på att kunna erbjuda fossilfri fjärrvärme/fjärrkyla och andra lösningar för energi­smarta fastigheter.

Anders Östlund, vd och koncernchef på Öresundskraft. 

– Vi har en lång tradition av att vara pådrivande i stora skiften på energiområdet och kan genom breda samarbeten lokalt och nationellt göra skillnad genom att skapa förflyttning och utveckling på energiområdet. 

Öresundskraft har exempelvis i samverkan med en rad regionala aktörer initierat Skånes effektkommission som tar fram lösningsorienterade förslag för att förbättra elförsörjningen. 

Tillsammans med Helsingborgs stad och Ängelholms kommun tar Öresundskraft även fram lokala effekt- och klimatplaner. Och redan inom 2–3 år planeras för lokal produktion av fossilfri vätgas i Helsingborg och koldioxidinfångning i stor skala vid kraftvärmeverket Filborna.

– Med fossilfri vätgas kan vi erbjuda ett hållbart alternativ till naturgas för industrin, och genom att fånga in och lagra koldioxid kommer vi att skapa en helt cirkulär hantering för förbränning av avfall vid Filbornaverket. Vi behöver snabba på omställningen och driva på för att skapa ett robust energi­system i balans – och det är bråttom.

Om Öresundskraft

Energi- och kommunikationsbolaget Öresundskraft ägs av Helsingborgs stad och är verksamt inom områden som elproduktion, elnät, hållbara transporter, fjärrvärme/fjärrkyla, stadsnät och digitalisering. 

Öresundskraft i Almedalen

Öresundskraft medverkar tillsammans med Kraftringen och Sysav i
en serie seminarier i Almedalen torsdagen den 27 juni. Teman är CCS/CCUS (insamling, lagring och användning av koldioxid), framtidens tunga transporter, Skånes effektkommission samt framtidens energi-system. Seminarierna arrangeras i Klosterlängan, Arena Energi i Visby.

Läs mer på www.oresundskraft.se/almedalen