Sverige

Fossilfritt, tack! Ett utdraget farväl

I 150 år har olja varit livsnerven i den globala ekonomin och format geopolitiska landskap. 1970-talets oljekris, fungerade som en skarp påminnelse om sårbarheten hos nationer som är alltför beroende av fossila bränslen. Den här gången med Ryssland som huvudaktör. Den långa skugga klimatförändringarna kastar över världen, kräver både djärva beslut och raskt agerande, konstaterar Alasdair Ross.

Genombrott mot Alzheimer

Det svenska bioteknikföretaget Bioarctic är på god väg att ta fram broms och bot mot demenssjukdomar. Och har därmed en mångmiljardmarknad inom räckhåll.

AI kan göra skillnad i vården: ”Den ekonomiska vinsten är gigantisk”

Max Gordon är inte bara läkare och forskare utan även utnämnd till Årets AI-svensk. Han ser stora möjligheter för AI i den svenska vården.

Samerna känner sig överkörda i den gröna omställningen

Kampen hårdnar om resurserna.

”Det handlar inte om att rädda planeten, utan om att rädda oss själva”

Sir David Attenborough är nog så nära det moderna brittiska samhället kommer ett helgon. Han avgudas av alla, från miljöaktivister till den brittiska kungafamiljen. 93 år gammal har han gjort dokumentärfilmen A Life on our Planet.

Experten inom batteriteknik: ”Jag hoppas på elektriska flygplan som det pågår forskning kring”

Kristina Edström är en av Europas främsta experter på batteriteknik. Hon leder det strategiska EU-forsknings­programmet ”Battery 2030+” där EU satsar substantiellt och långsiktigt.

Fem tekniktrender i osäkerhetens spår

Innovationer som kanske lugnar de ängsliga.

Annons: