Geopolitiska konflikter, AI och ny teknik, demografiska skiften, urbanisering, energiomställning och klimathot – det är bara några av många makrofaktorer som driver förändring på dagens affärsmarknader.

– Vi har aldrig upplevt en period av så stark och snabb disruption som idag, säger Ian Richardson, ansvarig för The Center of Executive Education vid Stockholm Business School, Stockholms universitet. Chefer måste anamma principen om ett kontinuerligt lärande för att kunna hantera komplexa utmaningar på allt mer osäkra marknader.

”Ny teknik och AI kan snabbt bli ett hot – men erbjuder med rätt kompetens oanade möjligheter att vässa konkurrenskraften.”

Ian Richardson, ansvarig för The Center of Executive Education vid Stockholm Business School, Stockholms universitet

Stockholms universitet erbjuder genom Executive MBA-programmet en skräddarsydd vidareutbildning för chefer som har nått 15–20 år in i sin karriär.

– Vi har alltid lagt stor vikt vid etik och hållbarhet, men dagens chefer balanserar motstridiga krav i mycket komplexa miljöer. Hanteringen av AI och förmågan att utveckla strategiska förmågor inom nya områden spelar en avgörande roll för att kunna navigera effektivt och för att vara konkurrenskraftiga, säger Ian Richardson. 

Teknik- och IT-frågor spelar en allt viktigare roll och ansvaret för dessa frågor kan inte längre delegeras till en IT-avdelning.

– Vi måste kunna hantera frågor som dessa på en strategisk nivå och våra chefer behöver nya kompetenser för att kunna leda morgondagens organisationer.

Det är inte bara näringslivet som står inför en räcka svårhanterliga utmaningar. Det gäller även den högre utbildningen, där det behövs en bättre innovationskultur i program och på institutionerna för att hålla jämna steg med samhällets behov, framhåller Ian Richardson:

– Vårt Executive MBA-program uppdateras därför hela tiden i takt med utvecklingen på marknaden och inom industrin och utifrån framtida ledarskapsbehov. Vår utbildning är aktuell och uppdaterad för våra deltagare och deras framtida behov – därför vågar jag påstå att vi har det mest relevanta Executive MBA-programmet i Sverige.

Fakta om Executive MBA-programmet

Executive MBA vid Stock­holms universitet är det enda internationellt AMBA-ackrediterade MBA-pro­grammet i Stock­holms­­r­egionen. Utbildningen löper över fyra terminer och bedrivs på halvfart. Stor vikt läggs vid hantering av osäkerhet och komplexitet, strategisk smidighet och anpassningsförmåga, kritiskt tänkande och personlig utveckling. 
Läs mer om utbildningen på: www.su.se/executive-education

AI för chefer

Stockholm Business School vid Stockholms universitet har tagit initiativet till ett nationellt program, AI for Executives, med fokus på de utmaningar och möjligheter som följer på den snabba AI-utvecklingen. 

– AI är en viktig strategisk fråga inte bara för företagen utan för samhället i stort. Därför är det viktigt att det finns uppdaterad kompetens inom AI i både styrelser och lednings­grupper, säger Ian Richardson. Läs mer på: www.aiforexecutives.se