Elektrifiering är en förutsättning för att klara omställningen från fossil till förnyelsebar energi. De kommande 15 åren väntas behovet av el öka med 30 procent i nordvästra Skåne. För det regionala elbolaget Öresundskraft innebär det att kapaciteten i elnätet behöver ökas med omkring 50 procent för att möta efterfrågan och hantera det ökade inflödet av el från vind- och solkraft. 

Mattias Fredriksson
Chef för distribution, Öresundskraft.

– Elnätet är en möjliggörare för energiomställning och tillväxt. Vi gör nu vår största investering hittills på att effektivisera och bygga ut kapaciteten i det regionala och lokala elnätet, säger Mattias Fredriksson, chef för Distribution på Öresundskraft. Totalt handlar det om investeringar på närmare 3 miljarder kronor de kommande 10 åren. 

Dagens elnät är till stora delar från 1960- och 70-talen och kapaciteten börjar nu snabbt närma sig taket.

– Därför behövs en omfattande utbyggnad och uppgradering av elnätet med fler och grövre kablar, uppgraderade nätstationer och nya transformatorer. Vi behöver också höja spänningen i elnätet för att minska nätförluster samt se till att vi har nya typer av avtal och smartare teknik för att jämna ut efterfrågan över dygnet så att vi kan utnyttja elnätet bättre. Samtidigt är det en prioriterad fråga att slå vakt om vår driftsäkerhet, som är bland de högsta i Sverige.

En viktig framgångsfaktor för att kunna möta det framtida elbehovet är breda samarbeten, exempelvis inom Skånes effekt­kommission, där Öresundskraft har en drivande roll. 

– Tillsammans med kommuner och andra aktörer arbetar vi med en strategisk nätplanering för att säkerställa balansen mellan elproduktion och elanvändning, exempelvis när ett större område börjar installera solceller och batterier, säger Mattias Fredriksson. Det krävs ett proaktivt synsätt både när det gäller investeringar och underhåll för att vi ska kunna svara mot behoven eftersom ledtiderna är långa. Här finns både modet och viljan att göra vad som krävs. 

Storsatsningar på flera fronter

Öresundskraft lägger de kommande åren ned stor kraft på åtgärder för att lösa effekt- och kapacitetsutmaningarna i den gröna omställningen.

Bland åtgärderna märks:
• Ökad elproduktion i egen regi och via sol- och vindkraft hos kunderna
• Utbyggnad och uppgradering av elnätet
• Nya smarta lösningar och tjänster för att jämna ut belastningen i elnätet
• Lagring av energi från förnybara energikällor som sol- och vindkraft
• Användning av fjärrvärme som energibuffert. Vid Filbornaverket i Helsingborg planeras dessutom för storskalig infångning och lagring av koldioxid, CCS.

Visste du att …

… Öresundskraft investerar stort i elnätet de kommande åren? 110 miljoner kronor satsas på en ny fördelnings­station på Adolfsberg i Helsingborg där särskild vikt lagts vid hållbarhet och biologisk mångfald. Stationen är byggd i återbrukat tegel, varav en del vänts med håligheterna utåt för att fungera som insektshotell och det finns gröna ytor på tak, väggar och mark.

Kort om

Öresundskraft producerar och distribuerar allt från fjärrvärme och fjärrkyla till el och biogas samt ansvarar för en stor del av el- och gasnätet i nordvästra Skåne.
Öresundskraft har 100 000 kunder, 420 anställda, om­sätter 3,4 miljarder kronor och är ett av landets tio största energibolag.