Göteborgs Hamn har sedan länge tag­it en ledarposition i den gröna om­­ställ­ningen bland Europas hamn­­­­­bolag. I Skandinaviens största och viktig­aste hamn bedrivs ett intensivt och lång­siktig arbete för att ställa om till förnybara bränslen.

– Det händer otroligt mycket spännande just nu, säger Therese Jällbrink, Head of
Renewable Energy på Göteborgs Hamn. Vi ser ett ökat intresse från rederi­­när­ingen att investera i fartyg som kör på alternativa bränslen och vi står redo att möta den växande efterfrågan. 

Nya krav och regelverk, produktionstekniska landvinningar och en ökad medvetenhet när det gäller hållbarhets­frågor gör att utvecklingen av gröna fartygsbränslen går på högvarv.

”Sjöfarten har en god förmåga att anpassa sig och Sverige har alla förutsättningar att kunna gå före för att skapa effektiva gröna logistikkedjor.

Therese Jällbrink, Head of Renewable Energy på Göteborgs Hamn

– Tidigare fanns få reella alternativ till fossila bränslen, men nu öppnas en rad nya möjligheter. En nyckelfaktor till att få framfart i projekt är starka samarbeten, och vi arbetar aktivt med så kallade gröna korridorer för att samverka med producenter, rederier och varuägare för att skapa dessa logistikkedjor.

Bara det senaste året har efterfrågan på biodiesel ökat markant och intresset för att driva fartyg med flytande naturgas (LNG) eller förvätskad biogas (LBG) är stort.

– LNG bunkras redan idag i Göteborgs Hamn och under 2026 kommer LBG kunna erbjudas från en anläggning i hamnen.

Andra fartygsbränslen är meta­nol och ammoniak, men avgörande för omställ-
­­ningen är en kombination av pris­sättning, tillgänglighet och lång­­siktighet, framhåller Therese Jällbrink:

– Idag bokar man bunkring med bara några dagars framförhållning, men ska vi säkra tillgången på alternativa bränslen till konkurrenskraftiga priser, kommer det att krävas lång­siktiga avtal som gör att pro­ducenter vågar investera. I den processen vill vi gärna vara en möjliggörare för både sjöfarten och producentsidan.

Många alternativ

Göteborgs Hamn satsar på att erbjuda flera olika typer av alternativa bränslen för sjö­farten och den tunga transportsektorn. Biodiesel, förvätskad biogas (LBG), e-metanol och ammoniak är några alternativ. På sikt finns förväntningar på att e-bränslen som vätgas, biometanol eller grön ammoniak ska kunna produceras med hjälp av förnybar el. 

Fakta om Göteborgs Hamn

Göteborgs Hamn är Skandinaviens största hamn. Cirka
20 procent av svensk utrikeshandel och drygt 50 procent av all containertrafik passerar Göteborg. Göteborgs Hamn är en fullservicehamn och en
klimatsmart garant för närings­livets access till hela världen med terminaler för energi, bilar, ro/ro, containrar och passagerare.