Sverige är världsledande inom en rad kreativa och innovativa branscher – mycket tack vare en generellt hög digital kompetens. Men den kompetensen håller på att bli en bristvara. Beräkningar pekar på att det de kommande åren kommer att fattas omkring 24 000 medarbetare inom it-sektorn.
– En av Sveriges främsta konkurrensfördelar internationellt är hög it-kompetens som har grundlagts i utbildningen, säger Örjan Johansson, nationell affärschef för affärsområdet Skola på Atea, Nordens ledande leverantör av it-infrastruktur.
– För att behålla konkurrenskraften är det viktigt att slå vakt om en ändamålsenlig och högkvalitativ användning av it i utbildningen. Det gäller inte minst inom AI, som rätt använtkan bli ett viktigt stöd i utbildningen.
2017 beslutades om att införa en nationell digitaliseringsstrategi för skolan, men förra året meddelade regeringen att man inte kommer att gå vidare med en ny strategi.
– Det innebär att kommunerna och skolorna nu själva behöver ta fram strategier för skolans digitalisering. Med det riskerar vi att få en ojämlik digital kompetens i utbildningen. För många skolor kan det upplevas som en stor utmaning att skapa egna digitala strategier, säger Örjan Johansson.
Som ledande aktör inom it-infrastruktur för digitalisering inom skola och utbildning, erbjuder Atea tjänster och lösningar som kan underlätta det strategiska och praktiska arbetet.
– Vi kan hjälpa till att göra en nulägesanalys där vi kartlägger processer och behov, exempelvis genom att se hur digitala lösningar används i dag och hur man skulle vilja använda it på ett adekvat sätt för att nå skolans mål.
3 tips för att komma igång:
Örjan Johansson, ansvarig för affärsområdet Skola på Atea,
ger tre konkreta tips på hur kommuner och skolor kan komma i gång med digitaliseringsarbetet:
- Börja med att kartlägga vilka processer och arbetssätt som används och tänk igenom hur ni skulle vilja arbeta i framtiden.
- Sätt av tid för kompetensutveckling och arbetet med att ta fram en digital strategi.
- Våga testa ny teknik och utvärdera resultaten i förhållande till uppsatta mål.