Ur Graphic detail, The Economist, 3 februari 2023, översatt av InPress. ©2023 The Economist Newspaper Limited. Alla rättigheter förbehållna.
Max Martin är på god väg att bli en av de mest framgångsrika låtskrivarna någonsin. Han förtjänar en del av äran, eller skulden, för många av de senaste 25 årens största hitlåtar, från Britney Spears … Baby One More Time till The Weeknds Blinding Lights. Det finns bara två andra personer – John Lennon och Paul McCartney – som har skrivit eller varit med och skrivit fler ettor på Billboardlistans Hot 100, en topplista för USA:s mest populära låtar. Vad kan aspirerande hitmakare lära sig av Max Martin?
För det första: Hans musik kommer snabbt till de bra grejerna. Max Martin tror att en av de största förändringarna som har inträffat i låtskrivandet under de senaste årtiondena är att de instrumentala intropartierna har blivit kortare för att snabbare komma fram till hooken, de låtpartier som fastnar i lyssnarens huvud. För att pröva hans teori har The Economist mätt längden på intropartierna på varje listetta på Billboard Hot 100 mellan 1960 och januari 2023 (se diagram 1).
Dagens hitlåtar överlag kortare
Maestron har helt klart en poäng. Under 1980-talet hade en genomsnittlig toppetta ett intro på 21 sekunder. Under 2010-talet minskade det till bara 12 sekunder. Detta reflekterar delvis det faktum att hitlåtar överlag är betydligt kortare än de var på 1980-talet. Under 2010-talet var de i genomsnitt 225 sekunder långa, jämfört med 249 sekunder för 40 år sedan, eller ungefär 10 procent kortare. Hittills har 2020-talets låtar bara varit i genomsnitt 207 sekunder långa. Under samma period har intropartierna krympt ännu mer, med hela 43 procent. På 1980-talet utgjorde de i genomsnitt 8,6 procent av speltiden för listettorna. Under 2010-talet utgjorde de 5,4 procent. Sångpartiet i Miley Cyrus relativt nya hitlåt Flowers börjar efter bara åtta sekunder.
Hur skapar man en hitlåt?
Se The Economists film med fakta bakom datan.
Kanske är denna musikaliska brist på tålamod karakteristiskt för Generation Z, som har rykte om sig att vilja ha allt direkt. Men äldre generationer var tidigare också vana vid korta intron och kortare låtar överlag (se diagram 2). Den huvudsakliga skillnaden här handlar om teknik. I takt med tekniska framsteg från mitten av 1900-talet kunde låtskrivare och band få in allt mer musik på sina skivor. Först på vinyl, senare på cd. Det var då som låtarna – och intropartierna – blev längre.
Lyssnaren måste stanna 30 sekunder
Men senare tids utveckling när det gäller streaming ger lyssnarna kontrollen. Nu får musikerna betalt för det antal gånger som deras låtar spelas. Förutsatt att lyssnarna fortsätter att lyssna i åtminstone 30 sekunder. Varje stream ger några få ören. Bara 13 procent av det går till låtskrivaren, och ännu mindre till bandet. För att tjäna ihop en något så när hyfsad summa behöver en sång spelas miljontals gånger. Därför behöver låtskrivarna få lyssnarna att fastna innan de trycker på knappen för att hoppa över, vilket innebär att de behöver komma igenom intropartierna så fort som möjligt. Om kompositören är Max Martin kan det tänkas att lyssnarna lyssnar mer än en gång.
Denna text publicerades ursprungligen i det tryckta magasinet Världen Om, oktober 2023.
Läs fler artiklar från samma nummer här.
Så här jobbar Världen Om med kvalitetsjournalistik: Vi väljer ut artiklar. analyser, data och intervjuer från The Economist som täcker in geopolitik, vetenskap, livsstil, affärer och kultur. The Economist har funnits sedan 1843 för att "stärka kampen för intelligent upplysning i syfte att motverka okunskap som hindrar framsteg och utveckling."