Det är tuffa tider överallt. Priserna i storstäder runt om i världen har stigit med i genomsnitt 8,1 procent. Det mätt i lokal valuta under det senaste året. Det framgår av den senaste upplagan av Worldwide Cost of Living Survey från The Economists systerföretag EIU. Vladimir Putins krig är en av orsakerna. Energipriserna har stigit med i genomsnitt hela 29 procent i Västeuropa och 11 procent globalt jämfört med 2021. Detta är emellertid en utveckling som förstärktes av Rysslands invasion av Ukraina i fjol. Kostnaderna för livsmedel är också på väg upp. 

Läs även

Så biter inflationen

Här är den välkända hamburgaren billigast – och dyrast.

Båda länderna är viktiga producenter av spannmål, oljeväxter och gödningsmedel, och de globala livsmedelspriserna stiger i den snabbaste takten under det här århundradet. En annan faktor är de effekter Kinas covidrestriktioner har haft på de globala leveranskedjorna samtidigt som frustrationen växt i befolkningen. I undersökningen jämförs priserna på mer än 200 produkter och tjänster i drygt 170 städer. Vidare är slutsatsen att levnadsomkostnaderna stiger i den snabbaste takten på åtminstone 20 år. I diagrammet på nästa uppslag framgår vilka städer det är dyrast att leva i och vilka som är billigast (2022).

Singapore, än en gång världens dyraste stad

Singapore, som kom på första plats varje år mellan 2014 och 2019, är än en gång världens dyraste stad. Denna tveksamma hederstitel delar man med New York, som är undersökningens referensstad. (Paris gick om dessa städer 2020 och Tel Aviv gjorde det 2021.) Priserna har stigit i hela USA: där finns sex av de tio städer som ligger högst upp på listan. Bland dessa finns Atlanta och Boston. De städer som klättrat mest ligger dock i Ryssland. Sankt Petersburg har flyttat upp 70 platser till 73:e plats sedan 2021 och Moskva har åkt uppåt med 88 platser till 37:e plats. De sanktioner som västländerna införde efter att Ryssland invaderade Ukraina har drivit upp de lokala priserna. Och enligt undersökningen är inflationen i Moskva 17,1 procent (på årsbasis) mätt i lokal valuta. Medan den i Sankt Petersburg har den nått 19,4 procent.

Levnadskostnader. 2022 jämfört med 2012