Helsingborgs stad har satt som mål att vara koldioxidneutralt senast 2030 och satsningen på koldioxidinfångning, CCS, är den hittills största klimatinvesteringen för stadens energibolag Öresundskraft.
ansvarig för CCS på Öresundskraft.
– Avskiljning av koldioxidfrån avfallsförbränning är ett måste om svenska kommuner ska nå sina klimatmål. Som offentlig aktör vill vi gå i första ledet för att få till de lösningar som behövs, säger Soraya Axelsson, kommersiell chef för Öresundskrafts projekt för att fånga in koldioxid från avfallsförbränningen vid Filbornaverket i Helsingborg.
– Det räcker inte med att tala om koldioxidinsamling som en framtida lösning, vi behöver få till lösningarna här och nu. Det är komplext och utmanande, men vi började CCS-projektet redan 2019 och räknar med att vara i drift 2027/2028.
Den stora utmaningen är inte tekniken, utmaningen är att få alla pusselbitar på plats i rätt tid. Det handlar om allt från regelverk och investeringsstöd till lösningar för transporter och lagring av koldioxid.
– Vi bygger en helt ny typ av industri. För det behövs breda samarbeten mellan offentliga och privata aktörer längs hela värdekedjan samt långsiktiga spelregler med stöd i uppbyggnadsfasen. Dessutom behövs det företag som är intresserade av att använda de negativa utsläppen eller den insamlade koldioxiden och är beredda att investera i alla led av CCS-processen.
”Helsingborg visar att det går att ta fram konkreta lösningar för att nå klimatmålen.”
Helsingborg har i dag utsläpp motsvarande 510 000 ton koldioxid per år. CCS-anläggningen vid Filbornaverket kommer att samla in 210 000 ton koldioxid årligen. Det innebär ett jättekliv mot klimatneutralitet som kommer att göra avtryck både lokalt och globalt.
– Lokalt blir det ett lyft för både stadens och näringslivets klimatarbete, globalt kan vi fungera som ett positivt exempel på att det går att hitta lösningar på klimatutmaningarna i närtid.
Från ord till handling
Öresundskraft har tecknat avsiktsförklaringar med flera företag om utsläppsrätter och just nu pågår upphandlingen av CCS-anläggningen. I början av nästa år väntas det formella investeringsbeslutet.
Om Öresundskraft
Energi- och kommunikationsbolaget Öresundskraft ägs av Helsingborgs stad. Verksamheten omfattar elproduktion, elnät, hållbara transporter, fjärrvärme/fjärrkyla, stadsnät och digitalisering. Öresundskraft är ett av landets tio största energibolag med 125 000 kunder.