Skäl att glädjas över generation Z
Generation Z skiljer sig på flera sätt från sina föregångare. De är rikare, men också mer deppiga, puritanska och präglade av att ha befunnit sig i framkanten av en teknisk revolution.
Ur The Economist Leader Ok Zoomer, 18 april 2024, översatt av InPress. ©2024 The Economist Newspaper Limited. Alla rättigheter förbehållna.
De är på väg att bli vuxna nu. Globalt är cirka 2 miljarder människor födda mellan 1997 och 2012, och ingår därmed i generation Z. I USA och Storbritannien utgör denna grupp en femtedel av befolkningen, vilket är lika mycket som andelen så kallade baby boomers. I Indien och Nigeria är de unga långt fler än de gamla. Varje generation har ett enkelt narrativ: att boomers formades av efterkrigstidens överflöd, till exempel, eller millenniegenerationen av finanskrisen 2007–2009. Den allmänna uppfattningen om generation Z är att de smarta telefonerna har gjort dem olyckliga och att de kommer att leva ett dystrare liv än de som är äldre.
I undersökningar säger allt fler människor i västvärlden att dagens barn lär få det sämre än sina föräldrar. Ungdomarna själva oroar sig för allt från svårigheten att köpa en bostad till de hotande farorna med klimatförändringarna. Sociologiforskare oroar sig för att generation Z-ungdomarna, som har tillbringat sina formativa år med att skrolla negativa nyheter och lider av ”fomo” (fear of missing out, oro över att missa något), nu drabbas av en epidemi av ångest och depression. Politiker i USA och Storbritannien överväger att förbjuda smarta telefoner och begränsa sociala medier för personer under 16 år, och överallt försöker föräldrar och lärare att begränsa skärmtiden.
Allt detta kan göra det svårt att känna sig optimistisk om generation Z. Men när man ser sig om i världen och tittar på fler mått, är zoomers långt ifrån dödsdömda. I många avseenden går det ganska bra för dem.
Till att börja med utelämnar det populära narrativet en viktig faktor: de cirka fyra femtedelar av världens 12–27-åringar bor i tillväxtekonomier. Tack vare tillväxt och teknikspridning har ungdomar i städer som Jakarta, Mumbai eller Nairobi det mycket bättre ställt än vad deras föräldrar hade. De är rikare, friskare och mer välutbildade, och de som har smarta telefoner är bättre informerade och uppkopplade. Det är inte konstigt att en undersökning som FN gjorde 2021 visar att unga i tillväxtekonomier är mer optimistiska än de i den rika världen.
Zoomers är rikare än du tror
Millenniegenerationen var fattigare i det här skedet av livet. Detsamma gällde babyboom-generationen.
På vissa håll finns det dock en rädsla för att de senaste decenniernas snabba framsteg inte ska fortsätta. Denna ängslan är tydlig i Kina. På grund av den ekonomiska osäkerheten och en betoning på kvantitet framför kvalitet i den högre utbildningen, kan över en tredjedel av personer med universitetsexamen bli arbetslösa.
I den rika världen är bilden ljusare än vad folk tror. De i generation Z som har arbete klarar sig bra – och i USA finns det nästan lika många av dem på arbetsplatserna nu som det finns boomers. Den glödheta efterfrågan på arbetskraft bidrar, liksom det faktum att generation Z på ett klokt sätt sett till att skaffa sig attraktiva färdigheter. Fler av dem läser naturvetenskap, teknik och medicin, medan humaniora har hamnat i skymundan.
Lönerna för generation Z ökar i mycket snabbare takt än för äldre arbetstagare. Ungdomsarbetslösheten i den rika världen är den lägsta på flera decennier. I USA är inkomsten för en genomsnittlig zoomer, efter justering för skatter och bidrag, betydligt högre än för någon ur millenniegenerationen eller en generation X i samma ålder, i reala termer. Och även om tillgången på bostäder försämrats sedan 1980-talet, är huspriserna som en multipel av inkomsterna ungefär på den nivå som de var för millenniegenerationen tack vare att löneökningarna i generation Z är högre. Dagens unga har också möjlighet att sätta av en större del av sin lön till sparande.
Generation Z håller på att förändra arbetslivet. De har ett bra förhandlingsläge – och de vet om det. Många i millenniegenerationen växte upp i skuggan av den globala finanskrisen och de kände sig så osäkra att de inte vågade be om löneförhöjning. Generation Z verkar ha färre betänkligheter när det gäller att säga upp sig för en bättre möjlighet, eller att ta det lugnt och njuta av livet. Cheferna, som inte är vana vid att bli utmanövrerade, klagar.
Generation Z lär forma samhället även på andra sätt. Unga människors oro för klimatförändringarna kommer, när de når rösträttsåldern, att göra staterna mer benägna att agera. Mer allmänt säger zoomers i undersökningar att de vill ha mer statlig styrning. De kanske ändrar sig när de måste betala mer skatt – eller så gör de det inte.
De är ett seriöst gäng, mindre benägna till sena kvällar, supande och promiskuitet än tidigare generationer. Men det finns en mörk sida av detta. De umgås mindre med människor, har mindre sex och är mer benägna att säga att de är ensamma.
I vilken utsträckning sociala medier bidrar till psykisk ohälsa bland unga är en fråga som diskuteras flitigt. I västvärlden sammanfaller ökningen av ångest med införandet av sociala medier. De konkreta bevisen för orsakssamband är dock begränsade, och de flesta kommer från studier av vuxna i den rika världen.
Det som är tydligt är att generation Z har befunnit sig i framkant av en teknisk revolution. Den hastighet med vilken smarta telefoner och sedan appar för sociala medier togs i bruk runt om i världen gjorde att användare, och i synnerhet unga människor, fick kämpa för att ta reda på hur de bäst skulle navigera i dem. Sociala medier har medfört fördelar, såsom underhållning och uppkoppling, men också kostnader. En del innehåll kan vara skadligt, och den tid som läggs på att skrolla kunde ha använts till studier eller sömn.
Transformativ teknik har ofta nackdelar. Tidigare har människor anpassat sig: tänk på säkerhetsbälten och regler som minskade antalet allvarliga bilolyckor. Glädjande nog finns det tecken på att vanorna på sociala medier redan håller på att förändras när användarna väger kostnader och fördelar mot varandra. I stället för att till exempel skriva om sig själva offentligt drar sig många tillbaka till privata grupper i meddelandeappar. Än så länge finns det inga bevis som skulle motivera ett totalförbud mot smarta telefoner för unga, även om det borde stå skolor fritt att förbjuda dem i klassrummen, och föräldrar har rätt att begränsa skärmtiden.
Det är helt naturligt att de äldre oroar sig för de yngre. Om det leder till bättre behandling av psykisk ohälsa eller färre restriktioner för att bygga fler bostäder, så är det bra. Men prisa också generation Z:s uppfinningsrikedom och framgångar.
Denna text publicerades ursprungligen i det tryckta magasinet Världen Om oktober 2024.
Översättare: Jesper Sandström
Läs fler artiklar från samma nummer här.
Så här jobbar Världen Om med kvalitetsjournalistik: Vi väljer ut artiklar. analyser, data och intervjuer från The Economist som täcker in geopolitik, vetenskap, livsstil, affärer och kultur. The Economist har funnits sedan 1843 för att "stärka kampen för intelligent upplysning i syfte att motverka okunskap som hindrar framsteg och utveckling."