Få chefer ser sovmorgonen som något positivt. Tim Cook, chef för Apple som tillverkar iPhone, vaknar mellan 4 och 5 på morgonen. Det gör även Bob Iger, chef för mediejätten Disney. Enligt en undersökning är två tredjedelar av cheferna för stora amerikanska företag uppe klockan 6. För den genom­snittlige amerikanen är andelen mindre än en av tre. För dem som strävar efter att bygga upp ett storföretag verkar budskapet vara tydligt: om du snoozar så losar du.

Er Bartleby-skribent har inga sådana ambitioner. Men han har tidigare experimenterat med att vakna tidigt och kan bekräfta att fördelarna är fler än den självbelåtna känslan av tillfredsställelse som infinner sig när man anländer till skrivbordet före sin redaktör. Inkorgen kan betas av och knepiga problem kan lösas innan anstormningen av e-post och möten börjar. Du känner dig väl förberedd för den kommande dagen.

De lugna timmarna på morgonen behöver inte bara ägnas åt arbete. I en populär genre av TikTok-videor filmar influencers sig själva när de utför detaljerade morgonrutiner där de sänker ned sig i isbad, reciterar affirmationer och fokuserat förbereder nootropiskt kaffe. I en mycket kritiserad video beskriver affärscoachen Kris Krohn hur han vaknar klockan 4 på morgonen för att ”anpassa kroppens apotek och ge sinnet en överdos dopamin”.

Även om Kris Krohns rutin kanske saknar vetenskaplig stringens, finns det gott om forskning som visar på fördelarna med att stiga upp tidigt. I en studie som genomfördes 2012 av Renée Biss och Lynn Hasher, som båda då arbetade vid University of Toronto, rapporterade morgonpigga att de kände sig lyckligare och friskare. Deras kvällspigga motsats, nattugglorna, tenderar att sova mindre, vilket kan påverka deras humör och hälsa – liksom deras produktivitet. Andrew Conlin vid Uleåborgs universitet i Finland och hans medförfattare fann att män som gick upp sent tjänade 4 procent mindre än de som gick upp tidigt. De testade inte om 4 procent extra är tillräckligt för att få sömntutorna att kasta av sig täcket.

tim cook
Apples morgonpigge chef vaknar mellan 4 och 5 på morgonen, som många av hans chefskollegor.
Foto: Christophe Licoppe/EC

Morgonpigga värderas definitivt högre. Att komma sent till kontoret är fortfarande illa ansett på de flesta arbetsplatser. En studie som publi­cerades 2022 av Jessica Dietch vid Oregon State University och hennes medförfattare, visade att nattugglor uppfattades av respondenterna som ”lata”, ”odisciplinerade” och ”omogna”. De är dessutom tjockare, enligt forskning av Lap Ah Tse vid Chinese University of Hong Kong och hans kollegor.

Att stiga upp tidigt är dock inte bara positivt. De som är redo och väntar på att få arbetsuppgifter när chefen anländer riskerar att få mer av det. Morgonstund må ha guld i mund, men en smart morgon­människa ligger kvar i sängen. Brådskande uppgifter dyker ofta upp under dagen, vilket innebär att de som kommer in tidigt kan komma att arbeta lika sent som sina morgontrötta kollegor. Och ju fler mejl du skickar på morgonen, desto fler svar får du.

jessica dietch
Oregon State University.
Foto: Natalia Bueno

Att vara uppe med tuppen riskerar också att göra dig till en tråkmåns. Vissa morgonpigga kan inte låta bli att berätta hur mycket de fått gjort medan nattugglorna snoozade vidare. Andra går hem tidigt och går hellre och lägger sig än att umgås efter arbets­tid. Nattugglor, däremot, släpper loss. Forskning visar att de dricker mer och tar mer droger. De har också mer sex. Christoph Randler och hans kollegor vid Heidelberg University of Education fann att män som stannade uppe senare hade ”hög­re parningsframgång”. I mångas ögon är sena kvällar ungdomens privilegium, medan tidiga morgnar är de äldres domän.

Om man försöker ändra sin dygnsrytm slutar det sannolikt i sömnig frustration. En persons kronotyp, för att använda vetenskapligt språkbruk, är till stor del en produkt av generna. Att dämpa belysningen på natten och köpa en speciell väckarklocka kommer inte att förvandla dig till morgonmänniska.

De tidiga timmarna kommer inte att vara till någon större nytta om de tillbringas med att stirra tomt på en skärm med trötta ögon. Er Bartleby övergav sina försök till tidig start efter att ha oroats över de mängder koffein som krävdes för att hålla sig vaken. Morgonpigga å sin sida, missar möjligheten att bli festens mittpunkt när solen har gått ned. Om inte annat ger det dem en sak mindre att känna sig självbelåtna över.

Det kanske bästa rådet är därför att sluta oroa sig för sin kroppsklocka. De flesta människor är varken morgonpigga eller kvällsmänniskor, utan mitt­emellan. De fungerar inte bra direkt på morgonen och inte heller sent på kvällen. Många, inklusive den här krönikören, blir sömniga på eftermiddagen också. Det är därför de flesta kontor arbetar mellan 9 och 5 – och det är därför de borde ha vilorum.