Text: Sofia Hillborg

1.OSINT. Det blev MÖP:arnas, flygplansnördarnas och tåg­entusiasternas revansch. Open Source Intelligence fick stor betydelse under Rysslands invasion av Ukraina då tusentals frivilliga entusiaster från olika delar av världen hjälptes åt att lägga pussel med hjälp av satellitbilder och fotografier som ögonvittnen postat på nätet. De övervakade Twitter dygnet runt och kunde med sina analyser överraskande snabbt dra slutsatser om vilken utrustning den ryska armén skickade mot Ukraina och varifrån den kom. 

På det sättet kunde till exempel en 20-årig collegestudent från Alabama, alias Intel Crab, otippat spela en viktig roll. 

2.Splinternet. Det globala internet är historia. Auktoritära regimer i länder som Ryssland och Kina försöker skapa egna, nationella internetsystem. Innanför den digitala kinesiska muren är censuren effektiv och därför blir det svårt för medborgarna att bilda sig en sann bild av vad som verkligen händer. De länder där vissa typer av material filtreras och blockeras av politiska orsaker blir också allt fler. Det globala internet riskerar att splittras upp i olika separata delar, splinternet. 

3.VPN. Förut var det mest personer med tveksamma intressen som använde anonymiseringsappar. Nu blir VPN-tjänster som anonymiserar internetanvändningen allt mer mainstream, i takt med att oron för cyberattacker och kartläggning ökar. Både bland yrkesgrupper som har kontakt med totalitära länder, som journalister och forskare, men också bland personer som kan vara utsatta på andra sätt, exempelvis företagsledare. 

4.Personlig säkerhet. Den stora tekniktrenden just nu är allt som har med säkerhet att göra. Nyss visste bara extremt paranoida personer vad en faradaybur var för något. Nu kommer den här typen av avlyssningssäkra lådor och väskor för telefoner och plattor till en butik nära dig. En annan smart grej är små faradayfodral för bilnycklar, som gör det svårare att stjäla bilar med elektroniskt lås. Och visst har du väl redan ett RFID-blockerande kort i telefonfodralet som hindrar identitetsstöld via skimning? RFID-blockerande teknik dyker just nu upp lite överallt. Bland annat i Samsonites stöldsäkra ryggsäck Securipac. Den är gjord av material som är svårt att skära upp och huvudfacket kan bara öppnas från baksidan. 

5.Generativ AI. Tiden när det behövdes programmerare för att skapa nytt digitalt innehåll är över. Med generativ AI kan datorer skapa nytt, ytligt sett trovärdigt, innehåll på egen hand genom att använda innehåll som redan finns, till exempel texter, ljudfiler och bilder. Generativ AI använder sig av underliggande mönster för att generera liknande innehåll. Håll utkik efter AI-genererade bilder av mänskliga ansikten som används för desinformation eller bedrägerier.