Sammanfattning
Vad handlar artikeln om?

Kan de nya dekorateljéerna för Kungliga Operan och Dramaten öka Flempans attraktivitet?Det tror både Huddinge kommun och Fastighets­företaget Fabege som äger stora markytor i det nya stadsutvecklings­projektet i Flemingsberg.

Läs mer

Den stålgrå himlen, som oroväckande fortsatt att bjuda på såväl åska som regn, spricker plötsligt upp sisådär en timme innan Stockholms kulturelit börjar trampa den tio minuter långa promenadvägen från Flemingsbergs station till den splitternya bygg­naden på Elektronvägen 40. 

Det är den näst sista dagen i augusti och dags för invigning av Dramatens och Kungliga Operans nya dekorateljéer. Talen av Stefan Dahlbo, vd i fastighetsföretaget Fabege, kommunstyrelsens ordförande Sara Heelge Vikmång, Dramatens vd Kitte Wagner och Operans vd Fredrik Lindgren ackompanjeras av en lokal barnkör med en härlig mix av såväl åldrar som etnicitet, en operasångares framförande av klassiska Till havs och en enastående dikt med detaljer från insidan av de nya ateljéerna.   

Parisa Liljestrand
Kulturminister, var med och invigde dekorateljén i Flemingsberg.
Foto: Johannes Frandsen/Regeringen

Avslutningsvis kliver kulturminister Parisa Lilje­strand upp på den tillfälliga utomhusscenen. Men i stället för att på sedvanligt sätt klippa banden, knyter hon ihop de fyra breda silkesbanden för att illustrera det täta samarbetet mellan Fabege, Operan, Dramaten och Huddinge kommun. Hon, som själv är invandrare från Iran, pratar om vikten av att kulturen ska komma alla till del och hur konsten, inte minst scenkonsten, bidrar till att göra en stadsdel attraktiv. 

Och just Flemingsberg, eller Flempan som det kallas i folkmun, har en del att jobba med vad gäller områdets attraktivitet. Både Grantorp och Visättra, som ligger på varsin sida om Huddingevägen och består av bostadshus byggda under 1970-talets miljonprogram, finns med på polisens lista över Sveriges 27 utsatta områden. Ett utsatt område har låg socio­ekonomisk status, kriminella har en inverkan på lokalsamhället, det finns en förekomst av offentliga våldshandlingar, narkotikahandel som sker öppet och människor som visar missnöje mot samhället. 

Stefan Dalbo
Vd för Fabege.
Foto: Fabege

Huddinge kommun och fastighetsföretaget Fabege bedriver sedan tidigare ett flertal projekt för att utveckla Flemingsberg i det som beskrivs som Sveriges just nu största stadsutvecklingsprojekt. Kommunens övergripande vision för Flemingsberg är 50 000 arbetande, 50 000 boende och 50 000 studenter år 2050.

”Vi har köpt in oss på den visionen”, säger Stefan Dahlbo, vd i Fabege, som äger stora markytor i utvecklingsområdet. 

Det kan jämföras med dagens cirka 18 000 boende och 20 000 studenter, Sveriges åttonde största studentcampus. 

”Vi är på en resa. I början av 1960-talet bodde det 350 personer i Flemingsberg. Vi renoverade nyligen Billman-Regulator Fabrik som invigdes 1964 och var det första nybygget i området.”

Men det som enligt Stefan Dahlbo saknas är ett levande stadscentrum, ett hjärta som binder ihop de olika områdena i Flemingsberg. 

”Marken längs järnvägen kommer att bli framtidens stadscentrum. Där driver vi en planprocess som omfattar bostäder, kontor, hotell och det som behövs för att bo i en stad. Då kan det bli som en satellitstad till Stockholm, bara 10 till 15 minuters resa med pendeltåget från huvudstaden.”

Men för Fabege innebär stadsutveckling också att vara en del av lokalsamhället och jobba med trygghet och trivsel, säger Stefan Dahlbo. Exempelvis jobbar Fabege tillsammans med kommunen och ett flertal andra aktörer med ett verktyg som heter BID, Business Improvement District, men som i Huddinge står för Boende, Integration och Dialog. 

”Vi arbetar också med Talangakademin i Flemingsberg, som handlar om att skapa praktikplatser för de som står utanför arbetsmarknaden. Vi hjälper dem att få en första chans och en fot in. Förra året fick vi ut 60 personer i jobb och studier.”

Vilken betydelse har Dramatens och Operans etablering i sammanhanget? 

”För det första är dekorateljéerna, verkstäderna och repetitionssalarna det första nybygget i de centrala delarna av stadskärnan. Vi har sedan två år tillbaka jobbat tillsammans med bland andra kommunen kring något som heter Block party, där unga får prova på allt från idrott till konst, och en scen där lokala och internationella artister kan uppträda”, säger Stefan Dahlbo.

”Det är mycket hiphop här och nu finns en nyfikenhet kring Operan och Dramaten, som kommer att vara ute i de lokala skolorna och tillsammans samverka och inspirera i olika projekt.”

Foto: Henrik Montgomery/TT
”Vi vill att de ska känna sig välkomna och få en egen relation till Operan och Dramaten, allt för att öppna upp och avdramatisera dessa starka varumärken”, säger Fredrik Lindgren, vd för Kungliga Operan. Foto: Micke Sandström
Kitte Wagner
Vd för Dramaten.
Foto: Markus Gårder

Unga Operan jobbar även sedan tidigare aktivt med skolor, och erbjuder både kortare och längre projekt, bland annat inom ramen för Skapande skola. 

”I våra tidigare dekorateljéer i Gäddviken hade vi bara en repetitionssal, nu har vi två. I den ena har vi nu möjlighet att ha öppna repetitioner där exempelvis skolklasser kan komma och titta. Vi är alla sugna på att göra mer av det”, säger Fredrik Lindgren, vd för Kungliga Operan.

”Vi har redan etablerat ett långsiktigt samarbete mellan oss, Fabege och kommunen där fyra grundskolor i närområdet kommer att få besök av oss en gång per år, men också att de kommer till oss i Flemingsberg eller till en föreställning i stan. Vi vill att de ska känna sig välkomna och få en egen relation till Operan och Dramaten, allt för att öppna upp och avdramatisera dessa starka varumärken.”

Fredrik Lindgren
Vd för Operan.
Foto: Markus Gårder

Även om kravlistan var lång var det många kommuner som visade intresse när det stod klart att de gamla dekorateljéerna var tvungna att flyttas från Gäddviken. 

”Det förhandlades bland annat med Nacka, Sundbyberg och Järfälla. Att valet föll på Huddinge berodde bland annat på det stora stadsutvecklingsprojektet i Flemingsberg”, säger Dramatens vd Kitte Wagner. 

”Att få ändamålsenliga lokaler och en tidsplan som fungerade var förstås andra viktiga faktorer som talade till fördel för Flemingsberg. Det finns ingen flexibilitet i en sådan här komplex flytt, vi avgår, vi seglar och vi kommer i hamn.”

Precis som Operan har Dramaten en satsning på barn och ungdomar genom Unga Dramaten. 

”I Flemingsberg har vi etablerat ett samarbete med Trångsundsskolan och Glömstaskolan. Samarbetet med skolorna handlar i första hand om ett skrivprojekt där eleverna skriver monologer som Dramatens skådespelare kommer till klassen och läser upp.”

Fabege har också donerat pengar för att Dramaten skulle kunna bygga Landningsbanan, en mobil modul för barn som kan flyttas mellan scenerna där Unga Dramaten har sina produktioner. 

”Det blir en plats där barnen kan landa innan före­ställningarna, äta sin matsäck, klättra, sitta och uppleva sensoriskt. Det blir en samlingsplats som även ska vara och upplevas som en förhöjning och förlängning av teaterbesöket”, säger Kitte Wagner. 

Hon hoppas också att de nya dekorateljéerna i Flemingsberg, som vi besöker efter invigningsceromin framför byggnaden, ska locka unga att söka sig till de eftertraktade yrkeskategorier som behövs där. 

”Vår bransch handlar inte bara om skådespelare eller operasångare. Vi vill synliggöra den hantverks­skicklighet vi har i vår bransch, som omfattar allt från snickare och dekormålare till smeder och sömmerskor. Det är hantverk på specialiserad nivå och vi har arbetsbrist på många områden. I Flemingsberg kan unga få komma till verkstäderna och praktisera, och sedan få följa dekoren hela vägen till Dramaten.”