Techbranschens såtaste vänner funderar kring regleringar, framtiden för AI och kontrollen över övermänsklig intelligens när The Economists chefredaktör mötte dem i Davos.
Ur The Economist 17 januari 2024, översatt av InPress. ©2024 The Economist Newspaper Limited. Alla rättigheter förbehållna.
Ett av skälen till att affärseliten årligen flyger till Davos är för att hålla liv i viktiga relationer, såväl med viktiga leverantörer som med stora kunder. I år undrade många över sin relation till Microsoft och OpenAI, startupbolaget bakom ChatGPT. Företagen är världens främsta leverantörer av den artificiella intelligens, AI, företagen är så uppspelta över. OpenAI har ett exklusivt licensavtal med Microsoft. Mjukvarujätten har fullt upp med att pumpa in tekniken i allt från Word till Windows.
Relationen mellan de två företagen är under lupp – på senare tid har antitrustorgan i EU och Storbritannien granskat dem. I november fick OpenAI-chefen Sam Altman sparken av sin styrelse, men återinsattes några dagar senare. Satya Nadella, vd för Microsoft, som enligt uppgift äger 49 procent av OpenAI, stöttade Altman när det stormade. Stöket fick många att undra över riskerna i det som Altman kallat ”techbranschens finaste bromance”. När duon mötte The Economist i Davos den 17 januari var de uppåt och samstämmiga i det mesta. De kallar sitt samarbete ”fantastiskt” och ”otroligt”. De understryker ofta hur mycket de håller med varandra.
En sak de var överens om var att samarbetet främjar konkurrens. ”Du kan titta på alternativet med vertikal integration, jämföra med vårt samarbete, och se vilket som är mest konkurrensvänligt”, säger Altman. De var också överens om att 2024 blir ett stort år för AI. Microsofts enorma satsning på tekniken ledde härom månaden till att man gick om Apple som världens största bolag (se diagram). Microsoft närmar sig ett börsvärde på 3 000 miljarder dollar.
Även om vissa bedömare är föga imponerade av framstegen i OpenAI:s senaste modell, GPT-4, hintar Altman om kommande funktioner, som större kapacitet att förstå och producera ljud. Nadella menar att modellerna kommer att bli bättre på alla uppgifter, från uppsatsskrivning till programmering. ”Jag ser det verkligen som att magin i detta ligger i bredden”, säger Altman.
Möjligheten att så brett tillämpa AI är skälet till att Altman ser tekniken som ”en ny dator”. Nadella ser det på liknande sätt. Han hävdar att ”sedan datorn har vi inte haft […] någon verkligt ny drivkraft att få mer gjort med mindre slit”. Microsofts supply chain-avdelning använder redan AI för att modellera utfallen av sina beslut, istället för att behöva vänta på ekonomiavdelningen i slutet av kvartalet.
AI:s förmåga att ersätta kvalificerad arbetskraft, exempelvis revisorer, väcker oro för hur det påverkar jobben. En ny rapport från IMF pekar på att universitetsutbildade påverkas mest, men också har störst möjlighet att skörda frukterna av utvecklingen. Nadella och Altman är övertygade om att AI kommer att skapa fler nya jobb än den tar över. Nadella tror att arbetsmarknaden kan bli mer dynamisk, eftersom människor snabbare kan lära sig nya saker och byta jobb. Det, menar han, leder till att vissa löner stiger medan andra blir ”handelsvaror”, och alltså sjunker.
Svartmålningen av Blackrocks Larry Fink
Allt Blackrocks grundare ville var att rädda planeten och samtidigt tjäna en förmögenhet. Henry Tricks möter mannen som blivit woke-kapitalismens ansikte utåt.
Effekterna kommer att bli desto mer dramatiska när generell artificiell intelligens, AGI, uppstår. Om så sker, blir tekniken överlägsen människan i de flesta uppgifter som kräver analytiskt tänkande. Domedagsprofeter på AI-området tror att det kan leda till ekonomiskt kaos, ja, till och med en robot-apokalyps. Att uppnå AGI är dock OpenAI:s uttalade mål.
Altman beskriver utvecklingen mot detta mål som ”förvånansvärt konstant”. Han liknar det med iPhone, där ingen enskild ny modell har utgjort något stort kliv, men ändå har utvecklingen från den första modellen till den nuvarande varit hisnande. Just därför väntar han sig högst tillfällig uppståndelse kring världens första AGI. ”Världen över kommer folk att hetsa upp sig i två veckor, och sen fortsätta med sina liv som vanligt”, menar han.
Varken Nadella eller Altman vill uttala sig om när AGI kan bli verklighet. Nadella tror att när den väl blir det, kommer användningen att regleras: ”Världens länder kommer absolut att ha inflytande över … vad som är redo för tillämpning och inte”.
Altman håller i stora drag med, men är lite mer försiktig. Han påpekar att tillsynsmyndigheter kommer att behöva väga förtjänsterna med AI mot riskerna – som med flygplan, som ger enorma fördelar trots att de kraschar ibland. På liknande sätt innebär den ”enorma potentialen” inom AI att det vore ett misstag att hindra utvecklingen. Frågan om säkerhet är inte svartvit, det handlar inte om att använda eller avstå tekniken, det handlar om ”många små beslut längs vägen”. Han pekar på lanseringen av GPT-4, som sköts upp i sju–åtta månader.
Den obotlige teknikoptimisten Altman understryker att ”teknologiskt välstånd är den viktigaste vägen till en mycket bättre framtid”. Näringslivsveteranen Nadella har en mer affärsmässig ingång. Han berättar om de 20 möten han haft tidigare under dagen med företagsledare inom en rad branscher, där han talat med dem om ”saker de gör där han kan ha något att bidra med”. Han ägnar sig med andra ord åt att stärka Microsofts relationer – som brukligt för en höjdare i Davos.
Denna text publicerades ursprungligen i det tryckta magasinet Världen Om, mars 2024. Översättare: Jesper Sandström
Läs fler artiklar från samma nummer här.
Så här jobbar Världen Om med kvalitetsjournalistik: Vi väljer ut artiklar. analyser, data och intervjuer från The Economist som täcker in geopolitik, vetenskap, livsstil, affärer och kultur. The Economist har funnits sedan 1843 för att "stärka kampen för intelligent upplysning i syfte att motverka okunskap som hindrar framsteg och utveckling."