Ur The Economist 28 december 2023, översatt av InPress. ©2023 The Economist Newspaper Limited. Alla rättigheter förbehållna.
Det har varit ett knepigt år på toppen av företagspyramiden. Trög tillväxt på många marknader har fått chefer att skynda sig att kapa kostnader samtidigt som inflationen har sporrat deras anställda att kräva saftiga löneförhöjningar. Bräcklig geopolitik och giftiga kulturkrig har fått bolagshöjdare att känna sig som lindansare. Och vurmen för generativ artificiell intelligens, AI, har dessutom fått dem att oroa sig över omvälvande teknikutveckling.
Ändå var 2023 ett gyllene år för vissa företagsledare. För att avgöra vem som lyckades bäst, har The Economist granskat hur de högsta cheferna presterat för de stora noterade bolagen på S&P 1200- index, vilket täcker de flesta ekonomier, förutom Kina och Indien. Vi tog bort dem som hade haft jobbet kortare än tre år, för att undvika att alltför mycket gynna dem som ersatt odugliga företrädare. Därefter rankade vi de återstående toppcheferna efter den avkastning som de skapade åt aktieägarna jämfört med snittet inom respektive bransch. Tio i topp-listan enligt den måttstocken innehöll både kända namn och relativt oskrivna kort.
Vissa vd:ar sållades bort
Bland tio i topp fanns chefer för två bolag – det kanadensiska gruvbolaget Cameco och den amerikanska bostadsbyggaren PulteGroup – vars pyramidala resultat huvudsakligen berodde på makroekonomiska faktorer. Vi tog även bort dem. På listan fanns vd:ar för två riskkapitalbolag, 3i och Melrose Industries, vars resultat snarare berodde på portföljförvaltarnas framgångar än på toppchefernas prestationer. De åkte också bort. Slutligen strök vi även Richard Blickman på BE Semiconductor Industries, ett nederländskt företag som gör halvledare. Hans ersättning röstades ned av aktieägarna – vilket aldrig ser bra ut för en toppchef.
Trots allt har en toppchef som får upp aktiekursen, men retar upp de anställda, små möjligheter att lyckas på sikt.
Detta gav oss en kort lista med fem superdirektörer för 2023 (se tabell). Här är de i stigande ordning efter avkastning till aktieägarna: David Ricks på Eli Lilly som nu är världens högst värderade läkemedelsföretag, David Vélez Osorno på den brasilianska nätbanken Nubank som suger upp kunder över hela Latinamerika, Sekiya Kazuma på japanska Disco som gör banbrytande verktyg för produktion av halvledare, Mark Zuckerberg på sociala mediejätten Meta, samt Jensen Huang på chiptillverkaren Nvidia vars marknadsvärde i år susade förbi 1 000 miljarderdollarstrecket.
Över jul och nyår kunde alla njuta av känslan att ha skapat enorma värden åt aktieägarna. Men vem av dem hade lyckats allra bäst under året?
Om Trump återvänder
En återvald Trump blir värre, tror många amerikanska företagsledare – men de säger det bara i enrum.
Man kan argumentera för alla fem. Ricks har sett till så att Eli Lilly är hack i häl på den danska rivalen Novo Nordisk på den svällande marknaden för läkemedel mot fetma, och har åstadkommit ett extraordinärt resultat under ett typiskt normalår för branschen. Få nätbanker har lyckats rubba fast förankrade marknadsledare, men under Vélez ledning har Nubank, som han var med och startade 2013, vuxit till den femte största finansaktören i Latinamerika, sett till antalet kunder.
Lyssna till de underordnade
Kazuma, som även leder forskning och utveckling inom Disco, har under många år hållit kvar sitt bolag i bräschen på den stökiga halvledarmarknaden. Efter att 2022 ha skrämt upp investerarna med sin galna metaverse-utflykt, har Zuckerberg glatt dem 2023 med sitt ”effektivitetens år” samt företagets framryckningar inom generativ AI. Och Huang har cementerat sitt företags ställning som oundgänglig leverantör av de mikrochip som får fart på AI-revolutionen.
Så vem ska man välja? Ett sätt är att lyssna till de underordnade. Trots allt har en toppchef som får upp aktiekursen, men retar upp de anställda, små möjligheter att lyckas på sikt. Vi samlade in siffror från Glassdoor, en hemsida där medarbetare kan betygsätta chefer och företag.
Med ett nöjd-medarbetar-index på blygsamma 62 är Zuckerbergs resultat klart avvikande, vilket antyder att hans ”effektivitetens år” har varit precis så hemskt som det låtit i de anställdas öron. Medarbetarna på Disco verkar också missnöjda. En förklaring kan vara företagets udda sätt att samordna arbetet. Teamen använder en virtuell valuta som kallas Will för att betala varandra för olika tjänster. Sedan fördelar cheferna valutan som bonus bland teammedlemmarna efter hur deras insatser bedöms. Det låter som en dröm för en ekonom, men verkar inte särskilt kollegialt.
Att förarga kunder är också en osund strategi för toppdirektörer. I år har ett antal amerikanska stater, inklusive Kalifornien, stämt bland andra Eli Lilly för påstådda överpriser på insulin, som är ett nödvändigt läkemedel för diabetiker. Att bolaget i mars beslöt att sänka insulinpriset med 70 procent har inte lyckats mildra upprördheten. Bolaget har bestridit det man kallar ”falska anklagelser” i rättegången i Kalifornien.
INNEHÅLL FRÅN EXECUTIVE MBA-PROGRAMMET VID STOCKHOLM BUSINESS SCHOOL
Framtidssäkra ditt ledarskap
Hur leder man ett företag på en komplex global marknad i snabb förändring?
Vad gäller Vélez så har han inte lyckats på alla fronter. Även om Nubank som helhet har nått lönsamhet – något som många medtävlare på andra håll inte har lyckats med – förlorar bolaget pengar i Mexiko, där taktiken att rikta in sig på dem som saknar bankkonto visat sig kostsam. Om Vélez lyckas där, kan han göra anspråk på titeln under kommande år.
Det är således Huang som går segrande ur striden. Få chefer har varit så långsiktiga i sina satsningar på AI som Nvidia-hövdingen. För mer än tio år sedan insåg Huang att de grafikprocessorer som hans bolag tillverkade även var bra för att träna AI-modeller. De följande åren förberedde han Nvidia för AI-vågen genom att investera i den patenterade mjukvaruplattformen CUDA så att utvecklarna kunde använda dess chip, och genom att förvärva Mellanox, en leverantör av nätverksteknik som länkar samman många chip för att öka processorkraften. Vinsten från de satsningarna börjar nu bli tydlig, Nvidia kontrollerar över 80 procent av marknaden för AI-specialiserade mikrochip.
Jensen Huang, vars eviga skinnjacka har blivit lika förknippad med honom som polotröjorna med Steve Jobs, lär dela Apple-grundarens intensitet och förmåga att ställa höga krav. Han är ändå älskad av sina medarbetare – 98 procent gav honom ett högt betyg. När allting har vägts samman, var det han som hade det bästa 2023 av alla.
Denna text publicerades ursprungligen i det tryckta magasinet Världen Om, mars 2024. Översättare: Johan Erséus
Läs fler artiklar från samma nummer här.
Så här jobbar Världen Om med kvalitetsjournalistik: Vi väljer ut artiklar. analyser, data och intervjuer från The Economist som täcker in geopolitik, vetenskap, livsstil, affärer och kultur. The Economist har funnits sedan 1843 för att "stärka kampen för intelligent upplysning i syfte att motverka okunskap som hindrar framsteg och utveckling."