

Ur The Economist reads, 16 januari 2025, översatt av InPress. ©2025 The Economist Newspaper Limited. Alla rättigheter förbehållna.
Säga vad man vill om Donald Trump, men när han installerades som president den 20 januari var det kulmen på en sällan skådad återkomst i amerikansk politik. Böcker kan vara ett bra sätt att hämta stöd i historien – eller fly från nyhetsflödet med. Samtliga 45 presidenter har varit föremål för minst två biografier var. Det här är fem av de bästa.

1. THE BRIDGE
– David Remnick
Barack Obama är själv en begåvad författare och på listan över skrivande presidenter hamnar han kanske på andra plats, efter Ulysses Grant. Det gör uppgiften svårare för den som vill skriva en biografi. Obama berättade sin egen historia i Min far hade en dröm (1995).
The Bridge, författad av New Yorker-redaktören David Remnick, redogör för Obamas väg till makten. Mest underhållande är beskrivningen av stadsdelen South Side i Chicago, där Obama inledde sin politiska karriär. Det här är inte någon uttömmande skildring av arvet efter Obama – boken slutar strax efter inledningen av den första mandatperioden – men det är ett färgstarkt porträtt av en man som prickade rätt i den tidsanda som rådde just då.

2. JOHN ADAMS
– David McCullough
Amerikanernas vördnad för grundlagsfäderna gör att de ofta överser med deras fel och brister. David McCullough tecknar en bild av John Adams som modig, men fylld med tvivel, som både krävande och petig. (När Adams och Benjamin Franklin tvingades dela rum under en resa, bråkade de om huruvida de skulle sova med fönstret öppet eller stängt.) Magin i berättelsen är att denne alldaglige, knubbige man drar ut i en storslagen kamp för landets självständighet. John Adams glöms ofta bort, men McCullough menar att han spelade en central roll i landets grundande: han drev obevekligt på för självständighet, tjänade landet som vicepresident och förhandlade smart med Europa.


3. REAGAN – HIS LIFE AND LEGEND
– Max Boot
Ronald Reagan var en paradox: en vänlig och förbindlig kommunikatör, populär bland väljare och stab, men med en känslomässig distans till alla – utom sin fru. Den distansen är svår att hantera i en biografi: Edmund Morris, som fick ett Pulitzer-pris för sin bok om Theodore Roosevelt, ansåg att Reagan var ”outgrundlig”, trots att Morris förde många samtal med honom under årens lopp.
Morris valde i stället att skriva en halvfiktiv ”memoarbok” om Reagan. Historikern Max Boot, som varit rådgivare till flera republikanska presidentkandidater, bröt med partiet på grund av Donald Trump. I sin biografi över Reagan har han lyckats bättre än föregångarna. Han gräver i enorma mängder researchmaterial och berättar hela berättelsen om Reagans liv, från barndomen i Illinois till insjuknandet i Alzheimers.

4. TEAM OF RIVALS
– Doris Kearns Goodwin
Det finns en anledning till att Steven Spielberg baserade filmen Lincoln på den här biografin: Doris Kearns Goodwin är en envis researcher och en skicklig författare. Hennes bild av Abraham Lincoln är densamma som skådespelaren Daniel Day-Lewis förmedlade: målmedveten och mänsklig.
I likhet med övriga republikaner som tävlade om att nomineras till presidentkandidat 1860, var Lincoln slaverimotståndare. Han var dock inte mest radikal. Till hans fördel talade att han var relativt okänd, med en bakgrund i Kentucky och Illinois – delstater som då ansågs vara rena vilda västern. Trots att alla händelser i boken är välbekanta ger Kearns Goodwin prov på sin berättarförmåga, då boken har samma nerv som en spänningsroman. Det här är en riktig bladvändare.
Kort om …
Doris Kearns Goodwin är en amerikansk historiker, före detta sportjournalist och politisk kommentator. Hon har skrivit biografier om flera amerikanska presidenter. Goodwins bok No Ordinary Time: Franklin and Eleanor Roosevelt: The Home Front in World War II vann Pulitzerpriset för historia 1995.

5. THE YEARS OF LYNDON JOHNSON: MASTER OF THE SEATE
– Robert Caro
Den tredje volymen i Robert Caros mästerliga serie omfattar perioden från det att Lyndon Johnson väljs in i senaten 1949 och fram till att han tillträder som vicepresident. När Johnson inledde sin politiska karriär var han konsekvent emot införandet av medborgerliga rättigheter – precis som andra politiker från sydstaterna. Men nästan helt på egen hand drev han igenom 1957 års Civil Rights Act. I dag glöms det ofta bort, då han som president under 1960-talet införde en än mer ambitiös lagstiftning.
Detta är lika mycket en biografi över senaten som över Johnsons mandatperiod där. Läsaren får med sig en mycket djupare förståelse för hur den lagstiftande församlingen – och politisk makt – fungerar i praktiken.

Hur många böcker hinner du läsa innan du dör?
Och tips på hur du väljer ut de bästa.

Denna text publicerades ursprungligen i det tryckta magasinet Världen Om april 2025. Översättare: Helén Gustafsson
Läs fler artiklar från samma nummer här.
Så här jobbar Världen Om med kvalitetsjournalistik: Vi väljer ut artiklar. analyser, data och intervjuer från The Economist som täcker in geopolitik, vetenskap, livsstil, affärer och kultur. The Economist har funnits sedan 1843 för att "stärka kampen för intelligent upplysning i syfte att motverka okunskap som hindrar framsteg och utveckling."