Ur The Economist, 22 december 2023, översatt av InPress. ©2023 The Economist Newspaper Limited. Alla rättigheter förbehållna.
Att bestämma vilken bok som blir din nästa kan ibland kännas lite skrämmande. Borde du välja en bok som vidgar din världsbild eller en som triggar fantasin? Kanske ta itu med klassikern du redan borde ha läst? Eller kasta dig över den senaste romanen som väckt sensation? Eller varför inte helt enkelt strunta i all form av snobberi och hänge dig åt en populärroman utan större tuggmotstånd?
Valet blir än mer ödesmättat om du tillåter dig följande frågeställning – hur många böcker hinner jag egentligen läsa under de dagar som utgör resten av livet? Det kanske kan te sig som en lite makaber räkneövning, men The Economist kastade sig ivrigt över kalkylen och struntade i morbiteten.
Så varsågod, här följer en sammanfattning av hur många böcker du kan tänkas hinna läsa, samt tips på hur du ska hitta tid för att hinna med de bästa.
Vi började att med hjälp av undersökningsinstitutet YouGov fråga 1 500 amerikaner om deras läsvanor (se diagram 1). Endast 54 procent av de tillfrågade uppgav att de läst eller lyssnat på någon bok under 2023. Bland dem som svarade ja, var snittet 11 böcker. Med detta som utgångspunkt, kan man räkna ut att en sjuåring som började läsa böcker 2023, kommer att hinna ta sig igenom ungefär 770 böcker under sin livstid. En 30-åring hinner fortfarande med runt 500 böcker. Enligt samma beräkning kommer en 70-åring inte att hinna med mer än 100 böcker.
Även en stor bokslukare, som lever länge, får kämpa hårt för att ta sig över berget av tillgängliga böcker. Grovt räknat har det publicerats 160 miljoner unika titlar sedan tryckpressarna körde igång på bred front från och med 1400-talet. Även om man läser en bok i veckan (vilket bara 4 procent av våra svarande klarade av 2023), skulle man inte hinna igenom mer än 0,003 procent av det totala antalet titlar under sin livstid.
Men misströsta nu inte. Dessa dystra siffror ser plötsligt mycket bättre ut om du tänker på Sturgeons lag, myntad av den eponymiska (och tråkiga) sci-fi-författaren, enligt vilken: ”90 procent av allting är skräp!” Genom att filtrera bort allt nonsens som finns där ute, tror vi att den genomsnittliga sjuåringen har gott om tid att ta sig igenom ett gediget urval av fantastiska böcker.
För att göra vår beräkning skapade vi en lista med kritikerrosade titlar från www.1000bookstoread.com, en webbsida baserad på boken med samma namn av James Mustich. Sedan, med hjälp av sökmotorn howlongtoread.com, gjorde vi en grov uppskattning av hur lång tid det skulle ta att komma igenom de cirka 900 böcker som vi hittat data för.
Om du läser 11 böcker om året skulle det förmodligen ta dig 84 år att ta dig igenom vår grovhuggna lista över klassiker. Det finns andra uppskattningar som visar att amerikaner läser 15 minuter per dag, vilket kräver 102 år för att ta sig igenom listan. Men läser du en halvtimme per dag, tar det dig 51 år (se diagram 2).
En ung läsare kan börja med Beatrix Potters Pelle Kanin och hans vänner, som inte tar mer än ett par dagar att ta sig igenom, och avsluta med ett 92-dagars maraton genom Leo Tolstoys Krig och fred vid 58 års ålder. Men låt oss säga att personen lyckas stjäla till sig en timmes läsning om dagen. Då tror vi att romanen berikat läsarens liv decennier tidigare, i 30-årsåldern, för att under större delen av sitt vuxna liv kunna gotta sig i mästerverk som ännu inte är publicerade.
Nåväl, de 46 procenten i vår undersökning som inte lyckades läsa en enda bok 2023 och som skjuter upp läsandet till pensionsåldern, kommer troligen bara igenom en tredjedel av den hyllade boklistan. (Om de betar av böckerna i alfabetisk ordning, finns risken att de går vilse och inte kommer längre än till Robert Louis Stevensons roman Kidnappad från 1886.)
Vår lista är inte på något sätt en obestridlig litteraturkanon. Psykologisk skräck kanske inte är din grej, så släpp När lammen tystnar. Och likaså om du tycker att obskyr medeltida litteratur är tråkig, hoppa helt enkelt över den.
Denna text publicerades ursprungligen i det tryckta magasinet Världen Om juni 2024.
Läs fler artiklar från samma nummer här.
Så här jobbar Världen Om med kvalitetsjournalistik: Vi väljer ut artiklar. analyser, data och intervjuer från The Economist som täcker in geopolitik, vetenskap, livsstil, affärer och kultur. The Economist har funnits sedan 1843 för att "stärka kampen för intelligent upplysning i syfte att motverka okunskap som hindrar framsteg och utveckling."