Text: Sofia Hillborg

Höstens stilbildare framför andra är Muminmamman. I en oviss omvärld kommer vi att värdesätta hemmet och relationerna med familj och vänner som en trygg punkt när det stormar utanför. Därför kommer vi att värdera hemtrevnad och värme. Muminfamiljens hem är så långt man kan komma från minimalism och sval loungestil. Det är personligt utformat (Muminpappan har snickrat det själv) med torn och veranda. Bland inredningsdetaljerna finns ärvda ting som flaskskepp och barometrar, stoppade möbler, virkade antimakasser, gungstol, matsalsmöbel och en gammal kristallkrona.

tove jansson
författare, skrev sina böcker om Mumindalen under en tid då Finland hotades från många håll. Foto: Per Olov Johansson

Det städas inte överdrivet mycket i familjens hem. Bakom den värmande kakelugnen (en inredningsdetalj som är viktig denna höst) bor Förfadern som inte gillar att man dammar för mycket. Städning ses över huvud taget inte som något särskilt positivt – det är något som mest nervösa filifjonkor ägnar sig åt. Så – dessvärre – just när Marie Kondo har fått oss att slänga våra ärvda tillhörigheter och efterlämnat ett minimalistiskt hem med perfekt vikta strumpor i byrålådorna, är det just det tryggt invanda, murrigt mönstrade och lite avskavda som vi börjar längta efter. Ikeas inspirationsbilder för hösten 2020 visar virkade vita spetsdukar. Gamla furumöbler går för fantasisummor på auktionerna. Jobstryck är inne igen.

Vi har här en familj som tycks helt ointresserad av materiella ting (de använder lika gärna snäckskal som guldklimpar för att dekorera runt rabatterna). De ägnar mycket tid åt att umgås, men visar tolerans för andras egenheter och tvingar ingen att vara social. I Mumindalen är det helt accepterat att vara inåtvänd och bara gå runt och skrota. Familjen gör gärna äventyrliga utflykter med tält och flotte, men mest i närområdet. De äger en brygga, en bastu och en liten miljövänlig segelbåt, vilket innebär att de klarar semestern utan charterresor.

Snusmumriken – en verklig role model vad gäller social distansering – ägnar sig åt camping, fiske, friluftsliv och vandring. Muminmamman kokar saft och sylt, och ägnar sig åt odling och trädgårdsskötsel. Hon vet hur man tänder en lägereld och täljer en barkbåt, och när familjen åker på coronasäkrad semester till en ensligt belägen fyr i boken Pappan och havet, börjar hon ägna sig åt målning. Alla dessa aktiviteter känns väldigt mycket 2021.

Muminmamman hetsar aldrig upp sig över småsaker (man kan ana att hon inte är inne på sociala medier). Ändå är hon ständigt förberedd på ett sätt som MSB skulle anse föredömligt. Kakelugn och fotogenlampor ger välbehövlig värme och ljus utan att man behöver oroa sig för strömavbrott, och i skafferiet finns hemgjorda inläggningar som räcker veckovis i krissituationer.

Om familjen är på resande fot eller tvingas fly från kometer och annat, bär Muminmamman alltid med sig en svart handväska (preppers känner lätt igen den som en förklädd bug-out bag). Här finns allt som behövs – smörgåsar, ståltråd, tändstickor och karameller. Och om andra varelser (vare sig de är hemuler, homsor eller filifjonkor) behöver hjälp står dörren alltid öppen. Under vissa perioder tycks muminhuset mer eller mindre förvandlat till flyktingläger, men det är inget som någon hetsar upp sig över. Familjen har en hög resiliens. De är fullt kapabla att bygga upp sitt hus själva igen om det av en eller annan anledning skulle råka förkomma.

Läs även

Ungdomarna väljer bort körkort och bil

De tar inte körkort och väljer bort bilen. Att allt fler unga struntar i bilen kan få stora politiska konsekvenser. Inte minst i städer världen över.

”Allting är mycket osäkert och det är just det som lugnar mig”, säger den bohemiska varelsen Too-ticki i en av böckerna. Och det är just så Muminfamiljen möter kriser. Ändå är den ständigt utsatt för yttre hot – kometer, översvämningar och vulkanutbrott. Tove Jansson skrev sina böcker om Mumindalen under en tid då Finland hotades från många håll. Att landet skulle överleva var inte helt självklart; 1940 fick man ge upp en stor del av territoriet till Ryssland. 400 000 karelare tvingades fly sina hem och bereddes husrum hos sina landsmän utan större åthävor. Kanske är det i det ljuset man ska se Mumindalen.

Inne 2021

1.Lagom stökigt. Just när Marie Kondo fått oss att slänga ärvda prylar blir de åtråvärda igen.

2.Handväska, aka bug-out bag, som innehåller allt från handsprit till karameller. Alltid redo.

3.Segling, fiske, bastubad, tältsemestrar och träsnide blir hett under 2021.

4.Furumöbler och Jobstryck går numera för fantasisummor på auktioner. Gillestugan kan vara ny skattkammare.